Ambassadeur

Burgemeester Jack Mikkers van ‘s-Hertogenbosch.

Kanker raakt ons allemaal. Vrienden, familie, organisaties – eigenlijk de hele samenleving. Eén op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven de diagnose kanker. Dat heeft altijd een enorme impact op degene zelf, maar ook op de familie en verdere omgeving. Zorgen, vragen en onzekerheid zijn troef.

In ’s-Hertogenbosch is dat niet anders.  Het is goed dat we daar met elkaar aandacht voor hebben.  De doelstellingen van het KWF ‘s-Hertogenbosch sluiten dan ook aan bij mijn persoonlijke overtuiging van de kracht van maatschappelijke betrokkenheid.

Wetenschappelijke aandacht is daarin een belangrijke, want onderzoek blijft hard nodig. Dat gaat ook op voor sociaal-emotionele aandacht, door kanker nog meer bespreekbaar met elkaar te maken. Daarmee laten we vooral zien én voelen dat mensen die de ziekte hebben er niet alleen voor staan.

Ik weet dat heel veel vrijwilligers in onze gemeente hier actief mee bezig zijn. Hen wil ik in het bijzonder bedanken, want die inzet past bij het sterke sociale karakter dat ‘s-Hertogenbosch van oudsher heeft. Zo zorgen we ervoor dat we een persoonlijke en warme gemeente zijn waar de mens centraal staat. Niet in de laatste plaats de zieke mens!

Wat is nu het allerbelangrijkst in het leven?… Gezondheid! De laatste jaren ben ik dit steeds meer gaan beseffen.

Belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen en zoveel mogelijk kwaliteit uit het leven te halen. Natuurlijk met ups en downs. Helaas maak ook ik steeds vaker mee dat dierbaren je ontvallen. En meestal aan die vreselijk ziekte: kanker.

De ziekte waar nog steeds zoveel mensen aan sterven. Maar gelukkig hoor ik ook steeds vaker positieve berichten over nieuwe behandelingen, onderzoeken en de strijd die gevoerd wordt om deze ‘killer’ tegen te gaan. Elke maand maak ik een klein bedrag over aan het KWF. Om mijn steentje bij te dragen. Het gaat niet om de hoogte van het bedrag maar om het feit dat we de strijd met z’n allen aan moeten gaan. Samen… Toen ik gevraagd werd om ambassadeur te worden voor KWF Den Bosch hoefde ik hier niet over na te denken. Natuurlijk draag ik graag mijn steentje bij.

Laten we blijven hopen dat we ooit deze vreselijke ziekte ‘verslaan’. En tot die tijd, gaan we door. Vergeet niet te leven. Het kan soms kort zijn…

John de Bever